ORDRE JUS/141/2017, de 5 de juliol, per la qual es regula la selecció, el nomenament i el cessament del personal interí dels cossos de funcionaris al servei de l'Administració de justícia a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 103 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència normativa sobre el personal no judicial al servei de l'Administració de justícia, dins el respecte a l'estatut jurídic d'aquest personal que estableix la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, així com, en els mateixos termes, la competència executiva i de gestió.

L'article 489 de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, disposa que els òrgans competents de les comunitats autònomes que han rebut els traspassos de mitjans personals per al funcionament de l'Administració de justícia poden nomenar personal interí, per necessitats del servei, quan no sigui possible, amb la urgència que exigeixen les circumstàncies, la prestació del servei per un funcionari o funcionària de carrera, d'acord amb els criteris objectius que fixi, si s'escau, la disposició de la comunitat autònoma que hagi rebut els traspassos de mitjans personals per al funcionament de l'Administració de justícia.

El precepte esmentat estableix que el personal interí nomenat ha de reunir els requisits i la titulació necessaris per a l'ingrés al cos i té els mateixos drets i deures que el personal funcionari, tret de la fixesa en el lloc de treball, i les mateixes retribucions bàsiques i complementàries.

Aquest personal cessa segons els termes que estableixi la disposició de la comunitat autònoma i, en tot cas, quan es proveeixi la vacant, es reincorpori el o la titular o desapareguin les raons d'urgència que van motivar el nomenament.

De conformitat amb l'article 474.2 de l'esmentada Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, al personal interí se li aplica el règim del personal funcionari de carrera en tot el que sigui adequat a la naturalesa de la seva condició, i no li és aplicable el règim de classes passives.

Finalment, l'article 495.2 de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, estableix que el règim de drets que conté l'article 495.1 és aplicable als funcionaris interins en la mesura que la naturalesa del dret ho permeti i que aquests queden integrats, a l'efecte de seguretat social, en el règim general de la Seguretat Social.

La disposició de la comunitat autònoma a què fa referència l'article 489 de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial i que regula la selecció, la formació i el nomenament del personal interí dels cossos de funcionaris al servei de l'Administració de justícia a Catalunya és l'Ordre JUS/250/2009, de 13 de maig.

Havent transcorregut més de 7 anys d'aplicació de l'Ordre esmentada, la voluntat d'oferir un millor servei a la ciutadania amb més agilitat, qualitat i eficàcia en l'àmbit de l'Administració de justícia, i de racionalitzar i optimitzar els recursos humans que es destinen al funcionament dels òrgans i oficines judicials, així com la seva gestió, juntament amb els canvis organitzatius que ha implicat la progressiva implantació de l'oficina judicial, aconsellen aprovar una nova Ordre.

Aquesta Ordre, com a novetat principal, ha dissenyat un sistema de selecció que té en compte, d'una banda, l'actual sistema d'organització judicial, basat en diferents ordres jurisdiccionals i en òrgans especialitzats per raó de la matèria dels assumptes de què coneixen i, de l'altra, el procés de transformació i modernització que aquest Departament està portant a terme a través de la implantació de l'oficina judicial.

El nou sistema de selecció parteix de l'agrupació de les diferents destinacions en què pot prestar serveis un funcionari interí en cinc àmbits específics (civil, penal, social, contenciós administratiu i de fiscalia) i en dos àmbits funcionals (general i d'executòries). Aquesta agrupació és un primer pas per facilitar la implantació progressiva de nous àmbits específics i funcionals segons les necessitats dels òrgans i oficines judicials que integren l'Administració de justícia.

Aquesta classificació de destinacions permetrà que, a l'hora de proveir un lloc de treball, el procediment de selecció prioritzi el candidat amb experiència i/o formació en l'àmbit específic i funcional de la plaça entre els més ben valorats d'acord amb els mèrits. D'aquesta manera s'aconsegueix que per a cada lloc a proveir se seleccioni el funcionari interí més adequat, d'acord amb la seva experiència, formació i valoració de mèrits. Així, el treballador o treballadora serà molt més eficaç des del mateix moment del nomenament.

A més, l'Ordre preveu altres novetats, com ara l'ingrés a la llista de funcionament dels aspirants que hagin aprovat alguna prova dels processos selectius del cos al qual aspiren a ingressar com a interins.

També s'ha volgut impulsar el cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en gestió administrativa orientat a l'àmbit jurídic mitjançant la inclusió en la llista de funcionament, en el cos de tramitació processal i administrativa, de les persones titulades en aquests estudis que han fet les pràctiques en òrgans i oficines judicials, fiscalies i altres serveis de l'Administració de justícia. La formació teòrica i pràctica que han rebut aquests titulats ha estat orientada a formar-los específicament per desenvolupar les tasques pròpies del cos de tramitació processal i administrativa, així com per comprendre l'organització i estructura dels àmbits judicial i jurídic, les jurisdiccions i els procediments; estar familiaritzats amb la documentació i el vocabulari específic; reconèixer la documentació, les actuacions judicials i els procediments, i atendre els diferents intervinents en les actuacions judicials.

D'altra banda, aquesta Ordre fa un pas endavant en matèria de normalització lingüística dins l'àmbit de l'Administració de justícia. Amb aquest objectiu, l'Ordre no només pretén assegurar un coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials per part del personal al servei de l'Administració de justícia i de la Fiscalia a Catalunya, com preveu l'article 102 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, sinó, a més, garantir els drets lingüístics dels ciutadans a adreçar-se i a ser atesos en català, mitjançant l'impuls de l'ús de la llengua catalana com a eina de treball i de tramitació del procediment entre el personal al servei de l'Administració de justícia, amb el reconeixement i la valoració com a mèrit dels coneixements de català i de la participació en programes de foment de l'ús del català.

Tot això sens perjudici que, d'acord amb l'article 530 de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, en les convocatòries per a llocs de treball es pot considerar el coneixement adequat i suficient del català requisit exigible per accedir, quan la relació de llocs de treball així ho estableixi, als llocs les funcions dels quals ho exigeixin.

Finalment, s'ha previst l'ús i l'impuls de les tecnologies de la informació i la comunicació en el procés de selecció dels integrants de les borses del personal interí de l'Administració de justícia i, posteriorment, en el procés de provisió de les places.

Atès que s'ha dut a terme la negociació prèvia amb les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa de Negociació del Personal al Servei de l'Administració de Justícia destinat a Catalunya;

Atès que el Consell General del Poder Judicial ha emès l'informe corresponent;

Per tot això, de conformitat amb les facultats atorgades per l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, l'article 39.3 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, l'article 2 del Decret 76/2009, de 12 de maig, pel qual es deroga el Decret 47/2006, de 28 de març, sobre la selecció i el nomenament de personal interí dels cossos de metges forenses, de gestió processal i administrativa, de tramitació processal i administrativa i d'auxili judicial de l'Administració de justícia a Catalunya, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 Aquesta Ordre té per objecte establir el procediment de selecció, nomenament i cessament del personal interí dels cossos de metges forenses, de gestió processal i administrativa, de tramitació processal i administrativa i d'auxili judicial al servei de l'Administració de justícia a Catalunya.

1.2. Es pot nomenar personal interí per a l'exercici de funcions pròpies de funcionaris de carrera, i per raons expressament justificades de necessitat i urgència, quan es doni alguna de les circumstàncies següents:

  1. L'existència de places vacants quan no sigui possible cobrir-les mitjançant funcionaris de carrera.

  2. La substitució transitòria dels titulars.

  3. L'execució de programes de caràcter temporal.

  4. L'excés o l'acumulació de tasques, mitjançant nomenament de personal interí de reforç.

1.3 Els llocs de treball susceptibles de ser ocupats per personal interí són els corresponents als centres de destinació previstos a l'article 521.3. A de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial.

1.4 La provisió de llocs de treball per personal interí sempre està condicionada a les necessitats del servei i a les disponibilitats pressupostàries.

Article 2

Borses de personal interí

2.1 Amb la finalitat de proveir llocs de treball per personal interí, s'han de constituir les borses de personal interí dels cossos de metges forenses, de gestió processal i administrativa, de tramitació processal i administrativa i d'auxili judicial.

2.2 Les borses de personal interí s'organitzen en una única demarcació corresponent al territori de Catalunya i, segons el que estableixi la resolució de convocatòria, poden...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR