ORDRE AAR/221/2008, de 7 de maig, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/221/2008, de 7 de maig, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'article 128.1 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya aprovar-ne les normes reguladores.

El capítol 2 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, defineix i regula les denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides i el procediment per aprovar-ne el reconeixement. A l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, que desenvolupa aquesta Llei, es concreta la tramitació de la sol·licitud d'una denominació d'origen protegida (DOP) o indicació geogràfica protegida (IGP) al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides i especifica que quan arriba una sol·licitud d'una DOP o IGP a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, s'estudia i completa l'expedient del producte. Posteriorment se sotmet a informació pública.

La sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme es va sotmetre a informació pública en data 15 de maig de 2006 (BOE núm. 115), sense que s'efectués cap al·legació.

Per Resolució AAR/1341/2007, de 23 d'abril (DOGC núm. 4880, de 10.5.2007), del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural s'ha publicat la Resolució per la qual s'adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme al Registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

En data 28 de maig de 2007, es va trametre, de conformitat amb l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'expedient corresponent juntament amb la documentació requerida a l'article 5.7 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, als efectes del seu trasllat a la Comissió Europea per a la inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme.

D'acord amb això i amb els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, es considera necessari aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme, el seu Reglament i el Consell Regulador provisional.

Aquesta Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasat de les mongetes protegides que s'hi emparen, les característiques de les mongetes, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament. Igualment, a l'annex 2 hi consten els municipis que corresponen a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries,

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

S'atorga el reconeixement transitori de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme.

Article 2

2.1 S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme, que figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació d'Origen protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Es reconeix el Consell Regulador provisional de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme.

Disposició final

Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 7 de maig de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queden protegides amb la Denominació d'Origen protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme les mongetes seques o cuinades en conserva amb les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeixen el plec de condicions publicat a la Resolució AAR/1341/2007, de 20 d'abril (DOGC núm. 4880, de 15.5.2007), i la resta de la legislació vigent.

Article 2

Extensió de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida en català Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme i en castellà Judía del Ganxet Vallès-Maresme.

2.2 L'extensió de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control i de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat haurà de ser aprovat pel Consell Regulador i haurà de ser presentat a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les mongetes emparades per la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme està constituïda per les parcel·les de mongetes inscrites al Registre de plantacions del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de mongetes de la varietat que s'indica a l'article 5 d'aquest Reglament, i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 Les mongetes protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme corresponen exclusivament a les llavors de mongeta (Phaseolus vulgaris L.) del tipus varietal ganxet.

5.2 El Consell Regulador proposarà a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària l'assaig de nous tipus de llavors de mongeta del tipus varietal ganxet que en base a les parcel·les experimentals, anàlisis fisicoquímiques i organolèptiques del producte obtingut, es comprovi que produeixen mongetes de qualitat que puguin ser assimilades a les tradicionals de la zona de producció, d'acord amb el procediment establert al Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció seran les tradicionals que tendeixen a aconseguir la millor qualitat de les mongetes i que s'estableixen al plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Les mongetes amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet del Vallès-Maresme o Fesol del Ganxet Vallès-Maresme hauran d'estar netament separades les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasat i presentació de les mongetes

Article 7

Zona d'elaboració i envasat

La zona d'elaboració i envasat de mongetes emparades per la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR