DECRET 153/1980, de 12 de setembre, de regulació de la incorporació de la llengua catalana al Curs d'Orientació Universitaria.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

El Decret 160/1975, de 23 de gener, pel qual s'aprovà el Pla d'Estudis de Batxillerat, establia en el Preàmbul els objectius del Pla d'Estudis de Batxillerat i els desenvolupava a la part dispositiva, i a l'àrea de llenguatge senyalava concretament que "tendeix a ampliar la capacitat d'expressió i comprensió verbal de l'alumne tant en la llengua nacional com en les altres llengües modernes amb el fi d'adquirir un domini suficient del llenguatge com a mitjà de comunicació".

Aquest Decret es desenvolupà i completà per O.M. de 22 de març de 1975, afegint-hi la regulació del Curs d'Orientació Universitària, donada "l'estreta connexió que aquest curs deu guardar amb el Batxillerat". Més endavant el mateix preàmbul de l'Ordre insisteix en la relació que han de mantenir els estudis de Batxillerat amb els de COU, que han de ser-ne "una prolongació i una intensificació".

Aquestes normes emanaven dels preceptes continguts a la Llei 4/1970, de 4 d'agost, General d'Educació i Finançament de la Reforma Educativa.

El Reial Decret 2992/1978, de 23 de juny, suposà ja una adaptació al procés de constitucionalització, aleshores en curs, incorporant la llengua catalana al sistema d'ensenyament a Catalunya als diferents nivells d'Educació Pre-escolar, Educació General Bàsica, Batxillerat i Formació Professional, amb el fi d'aconseguir "una societat més oberta i reconeixedora de les diferents cultures que la integren".

La vigent Constitució Espanyola reconeix les diferents modalitats lingüístiques de l'Estat Espanyol, que seran objecte d'especial respecte i protecció (article 3), i no estableix una sola llengua nacional, tal i com feien la Llei General d'Educació i les altres normes esmentades. Atribuïda a la Generalitat de Catalunya competència plena en matèria educativa per l'article 15 de l'Estatut de Catalunya, aprovat per Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, i publicades ja les normes que regulen la integració de la llengua catalana al Batxillerat (Decret 140/1980, de 8 d'agost, Diari Oficial de la Generalitat número 79), correspon al Consell Executiu de la Generalitat, mentre el Parlament no legisli sobre aquests extrems, dictar les normes necessàries per tal de continuar i completar el procés d'incorporació de la llengua catalana i la cultura catalana al sistema d'ensenyament a Catalunya, estenent-lo al Curs d'Orientació Universitària per tal de connectar i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR