ORDRE AAR/587/2006, de 19 de desembre, per la qual s'aproven les bases de la convocatòria dels ajuts per a la reconversió de plantacions de fruita dolça, i es convoquen els corresponents a l'any 2007.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/587/2006, de 19 de desembre, per la qual s'aproven les bases de la convocatòria dels ajuts per a la reconversió de plantacions de fruita dolça, i es convoquen els corresponents a l'any 2007.

El Reial decret 358/2006, de 24 de març, estableix les bases reguladores per a la concessió d'ajuts destinats a la reconversió de plantacions de determinades espècies fructícoles amb l'objectiu d'aconseguir un major equilibri entre l'oferta i la demanda d'aquestes espècies, amb la substitució de les que actualment es consideren superades en l'àmbit comercial per d'altres més adequades, i així evitar una pèrdua de competitivitat del sector.

Així mateix, el Reial decret esmentat determina la necessitat que aquests ajuts s'integrin dins d'un pla de reconversió aprovat per l'administració corresponent. Per aquest motiu, el Departament va publicar l'Ordre ARP/168/2006, de 7 d'abril, per la qual s'aprovaven els criteris per a la presentació i aprovació dels plans de reconversió de plantacions de fruita dolça de Catalunya per al període 2006-2011 (DOGC núm. 4614, de 13.4.2006).

De conformitat amb l'anterior, es va considerar convenient regular a Catalunya els ajuts per a la reconversió de plantacions de fruita dolça, en concret, de pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer i prunera, amb excepció de les pomeres per a sidra, i convocar els corresponents a l'any 2006, mitjançant l'Ordre ARP/216/2006, de 3 de maig (DOGC núm. 4628, de 8.5.2006).

Per tant, cal continuar amb aquest desenvolupament dels ajuts per a la reconversió de plantacions de fruita dolça, i obrir la convocatòria per a l'any 2007, tenint en compte que s'inclou dins de l'àmbit del Reglament CE 1/2004, de la Comissió, de 23 de desembre de 2003, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes agraris.

En conseqüència, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per a la reconversió de les plantacions de pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer i prunera, amb excepció de les pomeres per a sidra, d'acord amb els plans de reconversió prèviament aprovats pel/per la director/a general de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, així com convocar els ajuts corresponents a l'any 2007.

Article 2

Beneficiaris

2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques i jurídiques que compleixin els requisits següents:

  1. Ser titulars d'una explotació fructícola situada en l'àmbit territorial de Catalunya.

  2. Haver presentat la declaració única agrària corresponent.

  3. Disposar del Pla de reconversió degudament aprovat tal com estableix l'Ordre ARP/168/2006, de 7 d'abril.

  4. Tenir les seves parcel·les fructícoles degudament inscrites al Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya.

  5. Pretendre arrencar i plantar pomera, perera, presseguer, nectariner, cirerer i prunera, amb excepció de les pomeres per a sidra, en parcel·les de la seva explotació.

  6. Ser titular d'una explotació agrària viable, d'acord amb l'article 2.17 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

    Es considera que l'explotació és viable quan la seva renda unitària de treball no és inferior al 20% de la renda de referència. Per al càlcul d'aquesta renda unitària de treball es tindran en compte els rendiments nets declarats fiscalment més els salaris pagats, dividits per les unitats de treball agrari de l'explotació. En tot cas, i a efectes del càlcul esmentat, les dades vàlides seran les darreres declarades fiscalment. Si aquestes dades no acreditessin la viabilitat de l'explotació, podrà fer-se el càlcul amb la mitjana de les dades de tres exercicis fiscals dels darrers cinc anys, sempre que un d'aquests tres sigui el de l'últim exercici fiscal.

    No caldrà l'acreditació de la viabilitat quan es tracti d'una explotació agrària prioritària (en endavant EAP) i la catalogació sigui vigent; o quan l'explotació hagi estat beneficiària d'un pla de millora en els cinc anys anteriors a la sol·licitud de l'ajut.

  7. Tenir una capacitat professional adequada.

    g.1) Es considera que el/s titular/s de l'explotació tenen la capacitat professional adequada quan:

    Han superat les proves de capatàs agrícola, o

    Han cursat estudis agraris de nivell de formació professional agrària de primer grau, cicle formatiu de grau mitjà (agrari) o titulacions equivalents, com a mínim, o

    Han realitzat el curs d'incorporació de joves agricultors homologat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural d'acord amb la normativa prevista i d'una durada mínima de 150 hores, o

    Han exercit l'activitat agrària un mínim de cinc anys, la qual cosa s'acreditarà mitjançant la constatació de la data d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social. En cas de no haver cotitzat el nombre d'anys suficient, s'ha d'acreditar l'assistència a cursos de perfeccionament tecnològic i empresarial agrari amb una durada mínima de 25 hores lectives per cada any, fins a completar els cinc anys establerts a l'apartat anterior.

    g.2) Els cursos que es realitzin per completar l'experiència professional hauran de ser cursos homologats pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, d'acord amb les disposicions vigents.

    g.3) No caldrà acreditar la capacitat professional del titular de l'explotació quan es tracti d'una explotació agrària prioritària i la catalogació sigui vigent; o quan l'explotació hagi estat beneficiària d'un pla de millora en els cinc anys anteriors a la sol·licitud de l'ajut, excepte els plans de millora sol·licitats conjuntament amb un ajut de primera instal·lació de jove agricultor.

    g.4) Els sol·licitants que no puguin acreditar la seva capacitat professional d'acord amb l'anterior, la podran acreditar si es troben dins del termini d'assoliment de compromisos establerts al respecte en la catalogació de la seva explotació com a EAP o dins el termini dels compromisos derivats del seu ajut de primera instal·lació de jove agricultor. En aquests casos es comprovarà si es compleix aquest requisit en el moment de la certificació de les actuacions objecte de l'ajut, verificant que s'ha assolit el compromís assumit amb la catalogació d'EAP o amb l'ajut de primera instal·lació, o si aquest compromís encara continua vigent. En cas que aquest jove agricultor no assoleixi aquest compromís dins el termini establert per a la seva catalogació com a EAP o per a l'ajut de primera instal·lació de jove agricultor, s'iniciarà el procediment de reintegrament de l'ajut.

  8. Complir les normes mínimes en matèria de medi ambient.

    El compliment de les normes mínimes en matèria de medi ambient el comprovaran els serveis competents del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural per a la validació del Pla de reconversió, d'acord amb la normativa sobre bones pràctiques agràries i ambientals.

    2.2 S'estableixen les categories de beneficiaris següents, d'acord amb el Pla de reconversió aprovat:

    Socis d'una organització de productors de fruites i hortalisses (en endavant OPFH) o bé d'una associació d'organització de productors (en endavant AOP), legalment reconegudes.

    Titulars d'explotacions fructícoles que no siguin socis d'una OPFH o AOP però que amb el Pla de reconversió hagin presentat un acord...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR