ORDRE BES/225/2002, de 10 de juny, per la qual es crea el Programa d'ajuts de suport a les persones amb dependències, dins del marc d'actuacions del programa Viure en Família, s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió dels ajuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social
Rango de LeyOrdre

ORDRE BES/225/2002, de 10 de juny, per la qual es crea el Programa d'ajuts de suport a les persones amb dependències, dins del marc d'actuacions del programa Viure en Família, s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió dels ajuts.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha establert com a un dels eixos de la seva acció política el suport a les famílies. L'acció decidida en la promoció del paper de formació, cohesió i solidaritat que es desenvolupa en el si de les unitats familiars és un dels principals actius per aconseguir la cohesió social i el benestar integral de les persones.

En moltes famílies es dóna la situació de membres afectats per situacions de dependències que els impedeix realitzar les actuacions bàsiques de la vida diària de forma autònoma.

Són situacions de dependències causades per múltiples raons, entre les que destaquen la senectut, les discapacitats severes per disminució o accident i les malalties cròniques invalidants. Les dependències afecten qualsevol sector de la població amb independència de l'edat, malgrat que majoritàriament es donen en les persones més grans.

A Catalunya els cuidadors tradicionals de les persones amb dependències es troben a la pròpia família.

El Govern de la Generalitat va impulsant accions decidides per tal d'incrementar recursos assistencials, d'acord amb el creixement de la demanda. Malgrat tot, aquestes polítiques d'increment dels recursos assistencials s'han de reforçar i complementar amb altres línies d'acció que donin resposta a la voluntat que expressen la major part de les persones amb dependències, de viure i ser atesos en el seu entorn de vida habitual, és a dir, en el seu àmbit social i familiar de sempre.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar per acord de govern de 2 de maig de 2000, la creació del programa Viure en Família que té per objectius promoure la permanència de la persona dependent en el seu entorn familiar i social, prestar un suport integral i continuat a la família, amb un familiar dependent, i la utilització de forma coordinada i eficient del conjunt de recursos destinats a les persones dependents i les seves famílies.

La línia d'actuació més estesa integrada en el programa Viure en Família és l'ajuda econòmica de suport a les famílies que tenen en el seu si una persona gran discapacitada. És voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya, per tal d'impulsar les seves polítiques de suport a les famílies i d'atenció social a les persones amb dependències, estendre aquesta ajuda econòmica al conjunt de persones amb dependències de Catalunya.

Per aquest motiu es crea el Programa d'ajuts de suport a les persones amb dependències dins del marc d'actuació del programa Viure en Família i com a desplegament de la línia d'ajudes econòmiques que facilitin el manteniment de la persona dependent en el seu entorn social i familiar habitual.

Atès el Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la refosa de les lleis 12/1983, de 14 de juliol, 26/1985, de 27 de desembre, i 4/1994, de 20 d'abril, en matèria d'assistència i serveis socials; el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig, el Decret 254/1992, de 26 d'octubre, de creació del Programa de suport a les famílies amb una persona gran discapacitada, i el Pla d'Actuació social vigent, aprovat per l'Acord del Govern de 29 d'abril de 1997;

Atesa l'Ordre de 4 de desembre de 1995, per la qual es regula el procediment d'accés als serveis socials i programes d'atenció a la gent gran, gestionats per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, modificada per l'Ordre de 13 de desembre de 1996 i l'Ordre de 3 de desembre de 1997;

Atès el Decret 192/1993, de 27 de juliol, de reestructuració del Departament de Benestar Social; el Decret 402/2000, de 27 de desembre, de reestructuració de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, i el Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l'estructura territorial del Departament de Benestar Social; la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2002, i el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol;

Vist l'informe del Consell General de Serveis Socials i en ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Definició i règim genèric del Programa

Article 1

Objecte

1.1 Es crea el Programa de suport a les persones amb dependència per al seu manteniment en l'entorn social i familiar habitual, el qual consisteix en la concessió d'una prestació econòmica, complementària d'altres prestacions econòmiques públiques de finalitat anàloga, per facilitar el manteniment de la persona amb dependència en el seu entorn social i familiar habitual, respectant la voluntat de permanència en el seu domicili, la concessió de la qual resta condicionada a la capacitat econòmica de la persona amb dependència, i, si s'escau, de la seva família, en els termes previstos en les bases reguladores de la convocatòria dels ajuts.

1.2 Mitjançant una ordre, s'obrirà convocatòria pública anual per a la concessió dels ajuts econòmics d'aquests programes, l'atorgament dels quals es farà d'acord amb els criteris que es determinin en les bases reguladores de la corresponent convocatòria, que en tot cas tindrà en compte la situació sociofamiliar, el grau d'afectació i la situació econòmica de les persones destinatàries, que acreditin la necessitat dels ajuts.

Article 2

Persones beneficiàries

El Programa de suport a les persones amb dependència per al seu manteniment en l'entorn social i familiar habitual va adreçat a les persones amb un alt grau de dependència, valorat en els termes previstos en la convocatòria corresponent, que acreditin la seva residència a Catalunya en la data de presentació de la sol·licitud, i que els seus ingressos, i els de la seva família, no superin el límit establert en les bases reguladores de la convocatòria corresponent, d'acord amb el sistema de càlcul previst en les mateixes bases.

Article 3

Incompatibilitats

Sens perjudici del que disposa l'article 9 del Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, l'ajut econòmic del Programa de suport a les persones amb dependència per al seu manteniment en l'entorn social i familiar habitual és incompatible amb les ajudes d'atenció domiciliària i d'assistència personal del Programa d'atenció social a les persones amb disminució i amb les estades en centres residencials o sociosanitaris superiors a un mes. En aquests darrers supòsits es procedirà a la suspensió temporal o definitiva de l'ajuda.

Article 4

Gestió del Programa

4.1 La gestió d'aquest Programa correspon a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, sens perjudici de la tramitació dels expedients de concessió de les ajudes econòmiques que correspon a les delegacions territorials del Departament de Benestar Social, en els termes establerts en la corresponent convocatòria pública, en virtut del que disposa l'article 2.1 del Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l'estructura territorial del Departament de Benestar Social.

4.2 El Servei de Prestacions de la Subdirecció General de Gestió de Recursos de l'ICASS és l'encarregat de gestionar l'abonament dels ajuts concedits.

Article 5

Aplicació pressupostària

5.1 Els ajuts econòmics que ofereixen aquest Programa, de tracte anual, es fan efectius amb càrrec al pressupost de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, i estan subjectes a les disponibilitats pressupostàries de cada exercici i als crèdits fixats en cada convocatòria.

5.2 Els ajuts econòmics derivats d'aquest Programa no generen dret de continuïtat en l'assignació de finançament a les persones beneficiàries.

Article 6

Abonament dels ajuts econòmics

L'abonament dels ajuts econòmics previstos en el Programa de suport a les persones amb dependència per al seu manteniment en l'entorn social i familiar habitual s'efectuarà un cop acordada la concessió de la prestació amb efectes des del primer dia del mes següent a la data de la resolució administrativa de la concessió. El pagament dels ajuts econòmics es farà per mesos vençuts i directament a la persona amb dependència o el seu representant legal.

Article 7

Suspensió dels ajuts econòmics

L'abonament dels ajuts econòmics del Programa de suport a les persones amb dependència per al seu manteniment en l'entorn social i familiar habitual es veurà suspès quan es produeixi un canvi en la situació econòmica de la persona amb dependència o, si s'escau, dels membres de la seva família, de manera que superi el límit econòmic previst en les bases reguladores de la corresponent convocatòria, i en els supòsits a què es refereix l'article 3.

Article 8

Pèrdua dels ajuts

Els ajuts econòmics derivats d'aquests programes es deixaran de percebre des del moment en què no es compleixin els requisits previstos a l'article 2 d'aquesta Ordre, amb les especificacions que es disposin en les bases reguladores de la convocatòria corresponent.

Capítol 2

Convocatòria i bases reguladores dels programes

Article 9

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR