DECRET 90/2008, de 22 d'abril, pel qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, així com els requisits higienicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen aquestes pràctiques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

90/2008, de 22 d'abril, pel qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, així com els requisits higienicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen aquestes pràctiques.

L'extensió d'un model estètic que comporta la decoració del cos humà amb tatuatges, micropigmentació i pírcings implica el trencament de la barrera de protecció natural més extensa del cos humà, composta per la pell i les mucoses. Aquestes pràctiques estètiques no estan exemptes de riscos i complicacions com són les infeccions, al·lèrgies i trastorns anatòmics si no es realitzen en òptimes condicions d'higiene i seguretat.

L'experiència en aquests anys d'aplicació del marc legal vigent a Catalunya (Decret 28/2001, de 23 de gener, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als establiments de tatuatge i/o pírcing) i la creixent implantació en el teixit social d'aquestes pràctiques estètiques, fan que s'hagi de garantir que aquestes activitats es realitzin en les millors condicions higienicosanitàries per tal de protegir la salut de les persones usuàries d'aquests serveis i la del personal aplicador mateix.

La responsabilitat del manteniment higienicosanitari dels establiments, la garantia d'autocontrol per part dels persones responsables dels establiments, la formació sanitària bàsica del personal aplicador i el control oficial per part dels òrgans administratius competents, han de permetre augmentar el nivell de seguretat i protecció de la salut de les persones usuàries i del personal que realitzen les activitats de tatuatge, micropigmentació i pírcing, en aquest darrer cas sens perjudici del que preveu la normativa vigent en matèria de prevenció de riscos laborals.

El Decret es dicta d'acord amb l'article 43 de la Constitució espanyola, que reconeix el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut i la competència dels poders públics per organitzar i tutelar la salut pública, i l'article 24 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, que regula la intervenció pública en les activitats públiques o privades que, directament o indirectament, puguin tenir conseqüències negatives per a la salut, i en exercici de la competència compartida atribuïda a la Generalitat de Catalunya per l'article 162.3.b) de l'Estatut d'autonomia, en matèria d'ordenació, planificació, determinació, regulació i execució de les mesures destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tost els àmbits. En aquesta regulació conflueixen també altres títols competencials previstos a l'Estatut d'autonomia; en concret, el títol exclusiu en matèria de defensa dels drets dels consumidors i usuaris (article 123.a), el títol compartit en matèria de residus (article 144.1.e), el títol exclusiu en matèria d'ensenyament no universitari, sobre els ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l'obtenció d'un títol o una certificació acadèmica o professional amb validesa a tot l'Estat, i sobre els centres que imparteixen aquests ensenyaments (article 131.1) i, finalment el títol competencial exclusiu en matèria de règim local (article 160.1.b).

La Llei 7/2003, de 25 d'abril, de protecció de la salut, constitueix un primer pas en la modernització i actualització de la protecció de la salut i esdevé el marc de referència en aquesta matèria. Així, l'article 4 de la Llei disposa que estan sotmeses a avaluació del risc, les situacions de risc derivades de l'exposició de les persones als agents físics, químics i biològics presents en el medi i en els seus vectors, i que estan sotmeses a gestió del risc, i, per tant, a accions de vigilància i control sanitaris les condicions higièniques i sanitàries dels locals i instal·lacions de concurrència pública i les activitats que s'hi duen a terme. D'altra banda, l'article 6.1 de la Llei 7/2003, de 25 d'abril, preveu que els establiments en què es duguin a terme les activitats de protecció de la salut a què fa referència l'article 4 de la Llei, estan subjectes al tràmit d'autorització sanitària prèvia al funcionament, d'acord amb la normativa sectorial aplicable. Aquest article remet a la regulació reglamentària pel que fa al contingut de l'autorització sanitària corresponent i als criteris i els requisits per atorgar-la. L'apartat 2 del mateix article 6 preveu que l'autorització sanitària ha de ser atorgada per les autoritats sanitàries a les quals pertoca, d'acord amb les competències que tenen atribuïdes per aquesta Llei, pels reglaments que la despleguen i per la legislació de règim local de Catalunya.

L'article 68.1 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, atribueix als ajuntaments el control sanitari d'edificis, llocs d'habitatge i convivència humana com són els centres d'higiene personal, i la promoció de la protecció de la salubritat pública. D'altra banda, l'article 66.3, apartats g) i h), del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, estableix que els municipis tenen competències pròpies en protecció de salubritat pública i defensa dels usuaris i consumidors. En aquest context legal, aquest Decret atribueix als ajuntaments la competència d'autorització i control sanitaris dels establiments on es realitzen pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing.

Per tot el que s'ha exposat, d'acord amb el que disposen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, un cop dictaminat el projecte pel Consell de Treball Econòmic i Social, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Objecte, àmbit d'aplicació i definicions

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte establir les condicions d'exercici, a Catalunya, de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing aplicables als establiments no sanitaris on es realitzen aquestes pràctiques, amb la finalitat de protegir la salut de les persones usuàries i del personal aplicador.

1.2 Amb aquesta finalitat es regulen els aspectes següents: els requisits estructurals, d'equipament i d'activitat; les condicions higienicosanitàries que han de complir els establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing per a la seva autorització; el procediment d'autorització dels establiments de pràctica de tatuatge, micropigmentació i pírcing; les condicions higienicosanitàries que ha de complir el personal aplicador de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing; la formació del personal aplicador de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing; la creació i regulació del Registre de personal aplicador de les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing i del Registre de centres de formació homologada; i el règim de control i sancionador.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Aquest Decret és d'aplicació a aquells establiments no sanitaris ubicats a Catalunya on es realitzen, de manera exclusiva o conjuntament amb altres activitats, pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing segons definició establerta a l'article 3 d'aquest Decret.

2.2 En els establiments de tatuatge, micromigmentació i pírcing no es poden realitzar pràctiques considerades procediments mèdics i sanitaris les quals es poden dur a terme exclusivament en centres i serveis sanitaris.

Article 3

Definicions

A efectes d'aquest Decret s'entén per :

Tatuatge: procediment de decoració del cos humà mitjançant la introducció de pigments colorants a la pell per mitjà de puncions.

Micropigmentació: procediment d'embelliment de llavis, celles, ulls, arèola mamària i camuflatge de cicatrius, cremades i altres discromies, mitjançant la introducció de pigments colorants a la pell per mitjà de puncions.

Pírcing: procediment de decoració del cos humà consistent en la perforació de pell, mucoses o altres teixits amb la finalitat de penjar joies i objectes de metall. Queda exclosa de la definició de pírcing la perforació del lòbul de les orelles mitjançant la tècnica de subjecció de l'arracada de manera automàtica, estèril o d'un sol ús.

Establiment de tatuatge, micropigmentació i pírcing: conjunt organitzat de mitjans tècnics i instal·lacions de caràcter no sanitari autoritzat per l'autoritat sanitària competent en el qual una o diverses persones habilitades d'acord amb les previsions del capítol V d'aquest Decret exerceixen pràctiques de tatuatge, de micropigmentació i/o pírcing, amb caràcter exclusiu o conjuntament amb altres activitats.

Personal aplicador de tatuatge, micropigmentació i pírcing: personal habilitat d'acord amb les previsions del capítol V d'aquest Decret per a l'exercici de pràctiques de tatuatge, de micropigmentació i de pírcing en un establiment autoritzat.

Àrea d'espera: dependència de l'establiment habilitada perquè les persones usuàries puguin esperar prèviament a l'inici de les pràctiques en unes condicions adequades.

Àrea de treball: dependència de l'establiment on específicament es realitzen les activitats de tatuatge, micropigmentació i pírcing.

Àrea de preparació del material: àrea diferenciada en els establiments on es realitza la neteja, desinfecció i esterilització del material.

Esterilització: procés per a la completa destrucció de totes les formes vegetatives presents en un medi determinat.

Desinfecció: procés per a la destrucció dels microorganismes patògens en els objectes inanimats.

Consentiment informat: conformitat lliure, voluntària, específica i conscient d'una persona...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR